KUVA
KUVA
KUVA
JULISTE_TEKSTI_JPG – Version 2
previous arrow
next arrow
 

Kommentti: Kirkastuuko Jari Sillanpään maine merivedessä – Superwoodin erikoiskeikalla?

Hotelli Rantapuisto Helsingissä saattaa jäädä perjantaina 3. lokakuuta 2019 suomalaiseen musiikkihistoriaan: juuri sieltä, Superwood -festivaalin erikoiskeikalta saattaa alkaa Jari Sillanpään paluu suomalaisten suosikkilaulajaksi.

Viisi vuotta sitten Sillanpää paistatteli suosionsa huipulla. Oli julkaistu albumi Rakkaudella merkitty mies, joka uudisti hänen musiikillista linjaansa. Sinä ansaitset kultaa oli Sillanpään suurin hitti liki 20 vuoteen, sitten Tangokuningas -huuman jatkoksi levytetyn Satulinna -klassikon. Seuraavana vuonna molemmat kappaleet soivat olympiastadionilla, jolla Sillanpää esiintyi harvinaisessa jättikonsertissa – ja juhli samalla 50-vuotispäiväänsä.

Sen jälkeen seurasi romahdus.

Sillanpää sai elokuussa 2018 kymmenen kuukauden ehdollisen vankeustuomion kahdesta huumausainerikoksesta. Hämmentynyt yleisö oli alkanut vetäytyä hänen keikoiltaan jo aiemmin, kun huumausainerikoksista nostettiin syytteet.

Rakkaudella merkitystä miehestä tulikin häpeällä merkitty.

Viiteen vuoteen ei Sillanpäältä ole saatu uutta musiikkia. Julkisuudessa hän on ollut lähinnä keikkojensa kautta. Niitä entinen koko kansan Sillanpää on tehnyt huippuaikoja pienemmissä paikoissa, tiettävästi pienemmällä liksalla. Haastatteluja hän ei ole antanut.

ESIINTYMINEN SUPERWOODISSA sisältää kuitenkin suurta symboliikkaa. Sillanpää laulaa tapahtumassa Woodtourilla, jota varten Superwoodin perustaja, vaatesuunnittelija-elokuvaohjaaja-laulaja Paola Suhonen on suunnitellut artisteille poikkeuksellisen visuaaliset esiintymislavat.

Sillanpää esiintyy lavalla, joka on meressä.

Mitä symboliikkaa!

Laulajatähti on lopulta yksin, eristettynä, mutta hänen äänensä ja laulutulkintansa kelpaavat edelleen.

Sillanpää epäilemättä toivoo, että symboliikka jatkuu myös siten, että Suomenlahden syyshyinen merivesi myös huuhtelee hänen syntinsä suomalaisen yleisön silmissä pois.

Suomalainen yleisö on tottunut päihdeongelmaisiin laulajatähtiin. Viinaan menevät iskelmälaulajat ovat osa suomalaista kulttuurihistoriaa, haavoittuneita enkeleitä, joiden hoippuvaa lentoa on seurattu välillä henkeä pidätellen, välillä ilkkuen. Surullisimmillaan kunniaa on lohjennut vasta muistokirjoituksissa, jos silloinkaan.
Rockartistien huumetuomioista on uutisoitu, mutta ne eivät ole sanottavasti vaikuttaneet heidän suosioonsa.

Miten käy Sillanpään?

Kun Sillanpää on suorittanut ehdollisen vankeustuomionsa, onko hän myös vanhojen faniensa silmissä ”vapaa”?

Superwoodissa Sillanpää tekee erikoiskeikan ja esiintyy erilaiselle yleisölle kuin myöhemmin syksyllä Kulku ihmisen -kiertueellaan, Paola Suhosen festivaaleilla ihmisille tarjotaan monenlaisia taiteellisia kokemuksia runoudesta kuvataiteeseen, Antti Luusuaniemen valitsemiin elokuviin sekä indierockiin ja koko tunnettujen artistien ja yhtyeiden keikkoihin Lea Lavenista Maarit ja Sami Hurmerintaan, Koutaffaan (Sami Yaffan ja hänen puolisonsa, valokuvaaja Meeri Koutaniemen duo), Mira Luotiin, Saimaa -yhtyeeseen ja Meiju Suvakseen.

Jos tämän kaiken sulattava jengi ei ole valmis antamaan Jari Sillanpäälle uutta mahdollisuutta, niin Sillanpään jatko näyttää vaikealta.

Ei kai rikoksensa sovittanut viihdetaiteilija ansaitse samanlaista elinikäistä kansantuomiota kuin Lahden doping -skandaalissa vuonna 2001 ryvettyneet urheilijat ja valmentajat ovat kantaakseen saaneet?

In English

Superwood Festival at Hotel Rantapuisto Helsinki at the first weekend of October 2019.